COB en SMD ledchip

Ledverlichting is in verschillende soorten verkrijgbaar. Wanneer u besluit om led bouwlampen aan te schaffen heeft u niet alleen de keuze uit verschillende kleurtemperaturen en wattages; er zijn ook verschillende soorten ledchips op de markt. Hiervan zijn COB en SMD ledchips de meest voorkomende. Welk van deze types ledchips u het beste in uw bouwlamp kunt hebben hangt af van verschillende factoren. Feit is wel dat u kwaliteit kunt verwachten wanneer u uw led bouwlamp bij ons bestelt, ongeacht of dat een SMD led bouwlamp of een COB led bouwlamp is. Er zijn led bouwlampen op de markt met goedkope ledchips en drivers die daardoor een minder lange levensduur zullen hebben, maar die gaat u bij ons niet vinden. Alle bouwlampen uit onze webshop gaan minimaal 40.000 branduren mee. De meeste bouwlampen met snoer zelfs meer dan 45.000 branduren.

Wat zijn SMD ledlampen?

SMD leds zijn tegenwoordig de meest voorkomende ledchips. De afkorting SMD staat voor “surface-mount device”, waarmee al een groot deel van de techniek erachter verklaard wordt. Bij dit soort ledchips zitten verschillende ledlampjes van 3 tot 5 millimeter breed op een printplaat gesoldeerd. Wanneer u de ledchip van een van onze SMD led bouwlampen van dichtbij bekijkt, kunt u de losse ledlampjes afzonderlijk van elkaar zien zitten. Gebruikt u deze echter als werklamp, dan zullen de lichtstralen die deze lampjes voortbrengen voor het menselijk oog als één straal overkomen. Door de jaren heen hebben SMD chips de positie van oude DIP leds als de norm op de ledverlichtingsmarkt overgenomen. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat het mogelijk is om meer dan twee contacten in een SMD ledchip te hebben.

Ook zijn SMD leds voor meer doeleinden te gebruiken dan DIP leds en zelfs COB leds. Als er een blauwe, een groene en een rode diode in een SMD chip gemonteerd zitten, kunt u er vrijwel iedere mogelijke lichtkleur mee realiseren. RGB led bouwlampen zijn daarom vaak met SMD ledchips uitgerust. Bij onze SMD led bouwlampen heeft u echter de keuze uit drie verschillende soorten wit licht. Deze verschillen van kleurtemperatuur. Voor een led werklamp is koud wit licht (4000 Kelvin) of daglicht (6000 Kelvin) aan te raden. Heeft u een sfeervoller doel voor ogen? Kies er dan een met warm wit licht (3000 Kelvin). SMD ledlampen worden overwegend als vrij fel ervaren; per watt kunnen ze een lichtstroom van 50 tot 100 lumen voortbrengen. Ideaal voor bij het bouwen of klussen dus.

Wat zijn COB ledlampen?

COB led bouwlampen staan ook wel bekend als professionele led bouwlampen. Hier kunt u uit afleiden dat COB led bouwlampen een betrouwbare keuze zijn om uw werk op de bouwplaats bij te lichten. De techniek achter COB leds is een relatief recente ontwikkeling in de ledverlichting. De afkorting staat voor “chips on board”. Net als SMD leds hebben COB chips meerdere diodes op één chip. Normaal gesproken zijn dat er negen of meer. Deze zijn zeer klein en staan heel dicht op elkaar, meestal in cirkels. Voor het menselijk oog zijn de afzonderlijke leds daardoor nauwelijks of niet te onderscheiden. Hierdoor hebben COB ledchips een veel hoger rendement. Voor dezelfde hoeveelheid licht heeft u dus een led bouwlamp nodig met een iets lager vermogen dan bij een bouwlamp met SMD leds het geval zou zijn.

Het grootste voordeel aan COB led bouwlampen is dat ze met minder energie een grotere lichtopbrengst kunnen realiseren. De lichtstroom van een COB led is minimaal 80 lumen per watt. Een halogeenlamp van 1050 watt is daarmee een-op-een te vervangen met een COB led bouwlamp van 100 watt uit onze webshop. Voor veranderende kleuren zijn COB leds minder geschikt, omdat er maar twee contacten en één circuit zijn. Hiermee zijn COB chips minder veelzijdig dan SMD chips. Ook kosten COB led bouwlampen iets meer dan SMD led bouwlampen, maar dat verschil wordt voor een deel verklaard door de hogere lichtopbrengst. Beide soorten zijn zeer geschikt om op bouwplaatsen te gebruiken. Om uitval door schade hoeft u zich geen zorgen te maken. Ledlampen zijn namelijk volledig schok- en trilbestendig en al onze bouwlampen zijn voorzien van een stevige behuizing.

SMD en COB led bouwlampen online bestellen

Heeft u de keuze kunnen maken welk type led bouwlamp het beste bij uw budget en de manier waarop u de lamp wilt gebruiken past? Bij led-bouwlamp.net vindt u de beste SMD led bouwlampen en COB led bouwlampen voor een aantrekkelijke prijs. Bent u aan het werk in een pand dat nog niet op het elektriciteitsnet aangesloten is of is er om een andere reden geen stroombron beschikbaar? Dan kunt u ook kiezen voor een van onze oplaadbare accu led bouwlampen. Ook hebben wij verschillende bouwlampen met statief in de aanbieding. Voor iedere toepassing is dus wel een geschikte led bouwlamp te vinden.

Hoewel we vooral stil hebben gestaan bij de technische details van de verschillende soorten led bouwlampen is het ook belangrijk om te weten dat led bouwlampen zeer energiezuinig zijn. Ten opzichte van oude halogeen bouwlampen kunt u met SMD of COB led bouwlampen tot zo’n 90 procent op uw energieverbruik besparen. Dat is gunstig voor het milieu en zeker ook voor uw verbruikskosten.

Mocht u advies nodig hebben bij het kiezen van uw led bouwlamp, neem dan contact met ons op. Wij adviseren u graag over alle eigenschappen van de ledlampen, zodat u precies de led bouwlamp koopt die helemaal op uw wensen aansluit. Alle bestellingen die via onze webshop geplaatst worden, worden zonder verzendkosten bij u afgeleverd.