Kleurtemperaturen en toepassing

Vroeger klaagden veel mensen over de kleurtemperatuur van ledverlichting. De lampen zouden te fel zijn en het licht had niet heel veel sfeer. Ideaal als bouwlamp of werklamp, maar voor sfeerverlichting niet geschikt. Dat betreft echter de eerste generatie ledlampen. Die tijd ligt inmiddels alweer een tijdje achter ons. Net als dat er tegenwoordig bijvoorbeeld ledlampen met een dimmer zijn – de oplossing voor een ander veelgehoord bezwaar tegen oude ledlampen – zijn er ook ledlampen verkrijgbaar met licht in verschillende kleurtemperaturen. Ook als u een bouwlamp nodig heeft om een gevel, monument of kunstwerk sfeervol uit te lichten, is er een led bouwlamp voor dat doel beschikbaar. Het enige waar u hiervoor op hoeft te letten is dat de lamp die u bij ons bestelt de juiste kleurtemperatuur heeft.

Wat is kleurtemperatuur precies?

Simpel gezegd drukt de kleurtemperatuur uit hoe mensen wit licht ervaren. Als de golflengte van een witte lichtstraal kort is, zit er relatief veel blauw in het licht en zal de lichtstraal als koud ervaren worden. Is de golflengte van een witte lichtstraal langer? Dan zit er meer rood in het licht en zullen mensen het licht als warmer zien. De kleurtemperatuur van wit licht wordt uitgedrukt in een getal met de eenheid Kelvin. Hierbij staat een lager getal gelijk aan een warmere kleurtemperatuur. Dat is dus het omgekeerde van de temperatuur van de lucht in graden Celsius of Fahrenheit. Voor fotografen of filmtechnici is het belangrijk om de witbalans goed op de kleurtemperatuur af te stemmen, omdat er anders kleuren in de opnamen komen die niet natuurlijk aandoen. De kleurtemperatuur is echter ook een handig middel om aan te geven wat de lichtkleur van een lamp precies is.

De kleurtemperatuur van onze led bouwlampen

Bij led-bouwlamp.net verkopen we led bouwlampen met drie verschillende lichtkleuren: warm wit licht met een kleurtemperatuur van 3000 Kelvin, koud wit licht met een kleurtemperatuur van 4000 Kelvin en daglicht met een kleurtemperatuur van 6000 Kelvin. Omdat het voor de toepassing van uw bouwlamp relevant is wat de kleurtemperatuur van het licht van onze led bouwlampen precies is, vermelden wij op onze productpagina’s duidelijk wat de lichtkleur van de lampen is. Zo weet u direct welke led bouwlamp het beste past bij hoe u hem wilt toepassen.

Welke lichtkleur is het meest geschikt?

Welke lichtkleur het meest geschikt is hangt af van hoe u uw led bouwlamp wilt gebruiken. Om als werklamp te gebruiken is koud wit licht het meest geschikt. Als u in het donker moet klussen of verbouwen, kunt u met koud wit licht goed alle details van uw werk zien. Daarom wordt een bouwlamp met deze kleurtemperatuur het prettigst gevonden om bij te werken. Ook voor het verlichten van grote ruimtes in kantoorgebouwen of kleine tot middelgrote parkeerplaatsen is een led bouwlamp met koud wit licht zeer geschikt.

Koud wit licht is dus heel praktisch, maar niet heel sfeervol. Als dat is waarnaar u op zoek bent, heeft u meer aan een led bouwlamp met warm wit licht. Deze kleur komt overeen met de lichtkleur van oude halogeenlampen. Er zit wat meer rood in, waardoor het witte licht een gele of oranje gloed krijgt. Hiermee is warm wit licht het bewijs dat ook ledverlichting heel sfeervol kan zijn. Monumentale gevels in oude stadscentra worden vaak verlicht door lampen met een kleurtemperatuur van rond de 3000 Kelvin. Daglicht heeft daarentegen meer blauw in de lichtstralen en zal daarom op zichzelf vrij koud overkomen. Daarmee is een daglicht led bouwlamp ideaal om reclameborden na zonsondergang extra op te laten vallen. Ook voor het verlichten van grote buitenruimtes is dit de juiste keuze.

Een bouwlamp met de juiste kleurtemperatuur gevonden?

Heeft u de bouwlamp gevonden die qua kleurtemperatuur perfect op uw wensen aansluit? Dan kunt u deze via de webshop van led-bouwlamp.net eenvoudig aanschaffen. De led bouwlamp van uw keuze wordt bij u thuis of op het bedrijf bezorgd. Komt u er niet uit? Dan adviseren wij u graag over de kleurtemperatuur van onze led bouwlampen. Met de deskundigheid van onze klantenservice weet u binnen de kortste keren welke led bouwlamp het meest geschikt is voor u.