Nieuws

Kelvin, Lumen, CRI en Powerfactor? Lees hier de uitleg!

Bij de productspecificaties van onze verlichting leest u verschillende termen als kelvin, lumen, etc. Hieronder vindt u een uitleg van de meest gebruikte verlichtingstermen.

KELVIN
De kleur van uw verlichting wordt aangeduid in het aantal kelvin (K). Hoe lager het getal, de kleurtempratuur, hoe warmer het licht is. Warm licht is is 3000 kelvin, koud licht is 4000 kelvin en daglicht is 6000 kelvin.

LUMEN
Lumen is een maat voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt. Hoe meer lumen, hoe hoger de wattage is en omgekeerd.

CRI / RA
De kleurweergave-index (CRI / Ra) geeft informatie over de kleurweergave. Een hoge waarde (bijv. 90) betekent dat het licht van de lichtbron de kleuren van het belichte object natuurgetrouwer weergeeft dan wanneer een lichtbron met een lagere waarde (bijv. 70) wordt toegepast.

POWERFACTOR
De Power Factor van een LED Driver geeft aan hoeveel % van het vermogen wordt gebruikt om daadwerkelijk licht op te wekken. Een Power Factor van 100% (=1) is het beste. Er gaat dan geen vermogen verloren door slechte elektronica. Alles lager dan 1 betekent hoeveel extra vermogen nodig is om het gewenste vermogen-output af te geven.

Kleurtemperatuur
Terug naar overzicht